Hračky pro nejmenší

Jak co nejlépe vybrat hrací deku pro miminko

Mivemi eshop pro děti

Jak vybrat hrací podložku

Hrací podložka pro děti je skvělým způsobem, jak zabavit dítě na delší dobu a zároveň podporovat jeho rozvoj. Nabízí možnost odpočinku, zábavy a rozvíjení smyslů a motorických dovedností. Při výběru vhodné hrací podložky je důležité zohlednit věk dítěte a zaměřit se na podložky, které vyhovují jeho potřebám a zájmu.

Hrací podložky jsou k dispozici v různých provedeních a materiálech, jako jsou pěnové podložky, puzzle podložky, podložky s hrazdičkou nebo podložky s motivem. Díky nim může dítě trávit čas v bezpečí a komfortu, a zároveň se učit a objevovat nové věci. Vyberte podložku, která nejen zaujme dítě, ale také podnítí jeho zvídavost a kreativitu.

Druhy hracích podložek

S hrazdičkou



Hrací podložky s hrazdičkou jsou skvělým způsobem, jak zabavit dítě na delší dobu a zároveň mu pomoci s rozvojem smyslů a motorických dovedností. Tyto podložky jsou vybaveny různými hračkami, jako jsou chrastítka, zrcátka, kousátka nebo plyšáci, které jsou zavěšeny na hrazdičce. Dítě si může hrát se hračkami, které jsou přístupné z polohy na zádech nebo na břiše. V nabídce jsou podložky v pestrých barvách, které osloví jak holčičky, tak i kluky, a některé mohou mít i zvukové či světelné prvky.

Pěnová podložka

Pěnové hrací podložky jsou ideální volbou pro malé děti, které rády prozkoumávají svět kolem sebe na podlaze. Tyto podložky nejen poskytují pohodlí a měkkost, ale také dobře izolují od studené podlahy. Jsou velmi odolné a protiskluzové, což zajišťuje bezpečné hrání i plazení. Multifunkční charakter podložek umožňuje použití pro učení chůze, plazení, ležení, odpočinek nebo zábavu, a jsou snadno omyvatelné. Některé podložky jsou vhodné i pro větší děti do dětského pokoje jako prostor na hraní.

Vodní podložka

Vodní hrací podložky jsou zábavným a stimulujícím prvkem pro děti, které se jednoduše nafouknou a naplní vodou. Tyto podložky nejen rozvíjí smysly a tělesné dovednosti dítěte, ale také poskytují relaxaci. Většinou jsou zdobeny mořskými motivy, které se ve vodě pohybují a zaujmou malého badatele. Po vyfouknutí a vylití vody jsou podložky snadno skladné a přenositelné.



Podložka 3v1

Podložky 3v1 jsou praktickým a pestrobarevným řešením, které zajišťuje zábavu a podněty pro dítě jak doma, tak i na cestách. Tyto podložky často obsahují hrazdičku s hračkami, která je odnímatelná a poskytuje dítěti vhodné podněty pro rozvoj smyslů a koordinaci. Barevné hračky podporují koordinaci oka a ruky dítěte při úchopu. Některé modely mají i vysoké okraje, které vytvářejí bezpečnou ohrádku pro dítě.

Podle čeho vybrat hrací podložku

Věk dítěte: Rychlý vývoj vašeho dítěte v prvním roce života vyžaduje podložku přizpůsobenou jeho schopnostem a zájmům. Během prvních tří měsíců leží miminko na zádech, později se začne přetáčet na bříško, a proto potřebuje měkkou podložku pro objevování světa z jiného úhlu. Když už leze nebo sedí, může hrát na dečce jako na zábavném místě. Starším dětem vyhovují větší měkké podložky, na nichž si mohou hrát nebo dokonce cvičit.

Schopnosti dítěte podle věku: Podle věku vašeho dítěte se mění i jeho schopnosti a zájmy. Od prvních měsíců života, kdy miminko vnímá hlavně zvuky a kontrastní barvy, až po sedmý měsíc, kdy se začíná plazit a zkoumat okolí, je důležité vybírat podložku s vhodnými hračkami a stimuly pro jeho vývoj.

Materiál a kvalita zpracování: Podložky jsou k dispozici v různých materiálech, od gumy po polyester. Důležité je, aby byla dostatečně polstrovaná, izolovala dítě od chladu podlahy a zajišťovala pohodlí během odpočinku i hry. Hrazdička musí být stabilní a bezpečná, a je důležité, aby neobsahovala malé díly, které by mohlo dítě spolknout.



Rozměry: Vyberte podložku odpovídající velikosti hrací plochy a potřebám vašeho dítěte. Menší podložky jsou vhodné pro nejmenší, zatímco větší rozměry ocení aktivnější děti. Při výběru podložky na cesty se zaměřte na snadnou manipulaci a přenosnost.

Funkce: Interaktivní funkce, jako jsou zvukové a světelné efekty, mohou z podložky udělat ještě zábavnější místo pro dětskou hru a rozvoj smyslů. Ujistěte se, že podložka splňuje veškeré bezpečnostní normy a je vhodná pro věk a schopnosti vašeho dítěte.

Bezpečnost: Před nákupem si prostudujte recenze a důkladně prohlédněte podložku. Ujistěte se, že není žádné ostré hrany nebo malé odnímatelné části, které by mohly představovat nebezpečí pro dítě. Sledujte, zda podložka splňuje bezpečnostní normy a pořiďte si produkt s certifikátem kvality, jako je například OEKO-TEX®.

Kolik hrací podložka stojí?

Cena hracích podložek se pohybuje v širokém cenovém rozpětí. Nejlevnější varianty lze pořídit již od 500 do 700 Kč. Patří sem gumové nafukovací podložky do vody, jednoduché pěnové podložky nebo bazénky na hračky bez většího polstrování. Za cenu od 700 do 1000 Kč lze pořídit polstrované hrací koberečky nebo modely s hrazdičkou, které nabízejí více možností zábavy. Pro ty, kteří preferují propracovanější design a funkce, existují podložky v cenovém rozpětí od 1000 do 2000 Kč. Nejdražší varianty, stojící kolem 4 až 5 000 Kč, zahrnují velké pěnové podložky s multifunkčním využitím.

Využije podložku i větší dítě?

Ano, i větší dítě může využívat hrací podložku. Existují modely, které jsou vhodné pro různé věkové kategorie dětí a nabízejí široké možnosti využití. Podložky mohou sloužit dětem od narození až do dospělosti, přičemž se postupně přizpůsobují jejich vývoji a potřebám. Velké pěnové podložky jsou ideální volbou, protože s dítětem mohou růst a sloužit mu jako místo k odpočinku, hraní nebo cvičení.

Dá se hrací podložka prát?

Ano, většina hracích podložek a dek je vyrobena tak, aby byla snadno udržovatelná. Většinu z nich lze prát v pračce v souladu s instrukcemi uvedenými v návodu k použití. Pokud není podložka prátelná, měla by být snadno omyvatelná. Je důležité používat při čištění pouze bezpečné a neškodné prostředky, protože děti mají tendenci všechno strkat do úst.

Pro jak staré dítě je vhodná podložka s hrazdičkou?

Hrací podložka s hrazdičkou je ideální pro děti do 6 měsíců věku. V prvních týdnech života leží miminko na zádech a hračky visící na hrazdičce mu poskytují vizuální a hmatovou stimulaci. Když dítě začne projevovat zájem o plazení a další pohyby, můžete hrazdu odstranit a podložku využívat i nadále jako plochu pro hrátky.

TIP: Web, kde najdete veškeré rady a tipy pro dětské oblečení.



Prohlédněte si veškeré naše rubriky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *